Wat is payrolling?

Veel bedrijven willen zich niet bezighouden met personeelszaken. Als jij ook zo’n ondernemer bent? Dan is payrolling misschien wel iets voor jou. Geen idee wat payrolling is maar ben je wel nieuwsgierig? Lees dan vooral verder!

 

Wat houdt het in?

Als je kiest voor payrolling betekent dat je je eigen medewerkers werft maar juridisch gezien komt je personeel bij het payroll bedrijf in dienst. Jij bepaalt wat het salaris is van deze medewerkers en ze blijven ook bij jou werkzaam. Het payrollbedrijf is dus in principe alleen de juridische werkgever van jouw personeel. Jij hoeft dus zelf geen salarisstroken en arbeidsovereenkomsten te maken, de salarisuitbetaling neemt het bedrijf ook voor zijn rekening en jij loopt geen risico bij ziekte. Je geeft dus eigenlijk al het administratieve gedoe uit handen.

 

Wanneer is payrolling interessant?

Eigenlijk voor elke organisatie die met personeel werkt is payrolling interessant. Dit komt omdat het de flexibiliteit verhoogt, het gemak, je beperkt risico’s en doordat je efficiënter inkoopt zorgt het ervoor dat je er een financieel voordeel uit haalt. Het maakt hierbij verder niet uit of het over een korte- of lange termijntraject gaat.

 

De voordelen van payrolling

Maar wat zijn nou de voordelen voor jou van payrolling? Je hebt een nauwkeurige inzage in de totale personeels- en salariskosten aangezien je een vast tarief betaalt en periodiek één factuur ontvangt. Je kunt rekening houden met bepaalde berekeningen aangezien je vooraf jouw personeelskosten weet. Je ontvangt geen aangiften en/of facturen van bepaalde instanties. Je kunt direct een kostenbesparing realiseren aangezien je financiële administratie een stuk inzichtelijker is door beperkingen. En als laatste verandert er voor jouw medewerkers eigenlijk niks. Behalve het feit dat ze kunnen terugvallen op een professionele dienstverlener.

 

Zijn er ook nadelen?

Je moet natuurlijk de payrollers wel betalen voor de diensten die ze aanbieden. De kosten worden hierdoor hoger. Jij blijft wel aansprakelijk voor de afdracht van premies sociale verzekeringen en loonbelasting. Als je kiest voor een overstap naar payrolling kan de band met je vaste personeel wel iets veranderen. Hierdoor loop je risico dat ze meer afstand voelen tot het bedrijf door de manier van betalen. Dit nadeel zal voor flexibel personeel minder gelden.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over payrolling? Neem dan contact met ons op.